Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Emoties begrijpen

Emoties begrijpen

wiel van emoties


Emoties begrijpen vergt kennis opnemen uit Oosterse wijsheden en veel reflecteren. Iedereen heeft met die emoties te maken. De vraag is: ‘Hoe ga je ermee om?’ De emoties gehechtheid, trots, angst, jaloezie en boosheid spelen ons allemaal parten. Iemand wie beweert 1 of meer van deze emoties niet te hebben is niet helemaal eerlijk.

Het wiel van emoties
Het wiel van emoties

Het is een groot misverstand. Zelfs ontwaakte of verlichte mensen hebben nog steeds deze emoties. Ze gaan er alleen anders mee om! de bovenstaande figuur geeft de samenhang en gradaties van nog meer emoties aan. We gaan hier later op een separaat bericht dieper op in.

Hieronder staan de 5 belangrijkste emoties qua synthese uit mijn eigen levenservaring en uit verschillende bronnen vanuit de Boeddhistische en Hindoeïstische levensfilosofie.

Trots maakt dat je denkt dat je alle wijsheid in pacht hebt. Je bent bang voor de trauma pijn in je hart. Het element aarde is hiermee verbonden. je voelt je meer dan anderen (superieur). Je hebt geen zingeving, omdat je niet in verbinding staat met de geesteswereld. Je bent op aarde aanwezig maar wil geen contact maken met de andere planeten in ons zonnestelsel.

Boosheid laat jouw negativiteit overdrijven. Je bent bang voor de trauma pijn in je hart. Het element dat hierbij hoort is water. Ook duw je anderen ver van je vandaan. Bovendien zit je nog klem in de baarmoeder als een volgroeide baby en kan geen kant op.

Gehechtheid staat voor het overdrijven van schoonheid. Willen samensmelten met objecten of personen. Bang voor de kracht en licht in jezelf en het element vuur. Je zoekt jouw innerlijke licht in de buitenwereld i.p.v. deze in jezelf te herkennen en te ervaren. Ook blijft je het liefst in de buik van je moeder in de duisternis en in het water. Bovendien wil het geboorte proces ontvluchten en niet op aarde komen. Al zie je het licht door de ontsluiting en toch wil je nog steeds niet. De strijd van het geboren worden blijf je later in je leven opzoeken door onmogelijke situaties uit te zoeken, welke nagenoeg geen succes op aarde kunnen worden.

Jaloezie maakt dat je denkt dat anderen meer of makkelijker iets ontvangen van het universum. Bijvoorbeeld liefde of geld. Het ontbreekt je aan goddelijke leiding en magie in je leven. Je hebt niet zelf inspiratie via jouw innerlijke stem. En volg je als maar de uiterlijkheden op aarde via de inspiratie van derden. Bovendien vraag je continu toestemming of goedkeuring aan derden. Vaak in je kindertijd en jeugd telkens aan een andere ouder. Het element lucht is hiermee verbonden. Je voelt je minder dan anderen (under dog).

Angst maakt dat anderen je onzeker maken en bepalen wat je moet doen. Je bent bang om in je eigen ruimte en kracht te gaan staan. Het element ruimte is hieraan verbonden. Je dient voor jouw zingeving, natuurtalent en inspiratie via de innerlijke stem te blijven staan en jouw rug recht te houden. Ook zodra er narcistische dominante personen of instanties je in een kleine ruimte duwen en daardoor angst creëren. Veel energie in een kleine levenscontainer raakt de magnetisch richting van jouw compas kwijt en gaat alle kanten op.

Door je te verdiepen in deze 5 emoties ga je steeds dieper emoties begrijpen !