Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Trots en dankbaarheid

Trots en dankbaarheid

trots en arrogantie

Wat is trots of arrogantie?

Trots of arrogant zijn of arrogantie is een emotionele toestand waarbij we een grote eigendunk hebben en onszelf als zeer belangrijk beschouwen. Dit kan op het gebied van rijkdom, schoonheid, kracht, opleiding, vaardigheden, kennis, status of ras. Een schijnbare hoge eigenwaarde, terwijl we diep van binnen juist hier heel onzeker over zijn. Trotse personen etaleren continue naar anderen hun kennis, opleiding of vermogen. Ze denken bijvoorbeeld dat ze alle kennis, ervaring en wijsheid van het universum in pacht hebben. En bovendien sluiten ze zich hierdoor af voor nieuwe kennis.

Trots of arrogantie geeft eenzaamheid
Trots of arrogantie

Terwijl iemand ons iets uitlegt, zijn we intern aan het processen, want alle nieuwe kennis moet dan ook passen in onze bestaande concepten, denkramen en ideeën. Hierdoor luisteren we niet goed naar wat er wordt gezegd. Door je trotse houding ben je zeer kritisch naar anderen toe en beoordeel je alles o.b.v. jouw denkramen. Hierdoor ontstaat de neiging om op de vorm kritieken te uiten en niet meer de liefde, inzet en toewijding te herkennen achter hetgeen wordt gepresenteerd. We zijn zo met onszelf bezig en ons eigen proces dat we geen gemeende aandacht en hartverbinding meer hebben voor onze omgeving.

Wat straal je met deze emotie uit?

We stralen een superieure arrogante houding uit, doordat we denken zelf alles beter te kunnen. Dit creëert een afstand met andere mensen, waardoor we nauwelijks enige liefdesverbinding of hartverbinding kunnen onderhouden. Als het al waar is dat we het beter kunnen, dan hebben we altijd nog andere mensen nodig die naar ons blijven luisteren en ons die erkenning geven. Door de superieure houding vergeten we dat we eigenlijk anderen nodig hebben als maatstaaf. Onze eigenwaarde is eigenlijk opgeblazen tot op een niveau voorbij de realiteit.

Jaloezie is het tegenovergestelde van trots. Je bent helemaal niet onder de indruk van je eigen prestaties of aandacht welke je ontvangt. Je hebt een inferieure houding.

Waar zijn trotse mensen bang voor?

Trotse mensen worden onzeker door de meditaties in het hart en gaan vervolgens hun eigen kennis etaleren en als daar geen ruimte voor is, kritieken uiten op de vorm of zelfs trainingen naar hun hand zetten. Als ze vaardigheid gaan ontwikkelen met de hart meditaties verliest hun ego de controle en voelen ze dat de door hun opgebouwde identiteit met alle denkbeelden en ideeën langzaam sterft. En dus wijst hun hoofd het af, zodat ze niet diep in hun hart hoeven te komen. Ze willen hun identiteit niet laten sterven, ze zijn bang voor de dood van hun opgeblazen identiteit.

Deze pijn vertegenwoordigt de embryo fase vanuit de zwangerschap. Het zijn. 

Dit is de energie van het element aarde, waardoor je niet trots op jezelf bent. En tegelijkertijd de emotie trots of arrogantie kan ontwikkelen. Hierdoor mis je de dankbaarheid voor dit leven en sluit je je af voor expertise van derden. Arrogantie je weet het zelf allemaal beter.  

Tips om trots of arrogantie te overwinnen

 1. Des te meer je weet des te minder je weet
 2. Prijs alleen de goede kwaliteiten van anderen
 3. Concentreer je op je eigen fouten uit het verleden en probeer deze te overwinnen
 4. Zie jezelf als inferieur met een mentale ziekte: trots
 5. Wanneer werkte je wijsheid niet goed?
 6. Op welke moment werkte je intuïtie niet goed?
 7. Heb je wel eens oude concepten losgelaten in het verleden?
 8. Leren luisteren met liefdevolle aandacht voor de spreker: een juiste motivatie
 9. Leren luisteren met oplettendheid en zonder mentale afleidingen
 10. Realiseer dat er hogere bewustzijnsniveaus zijn die jouw intelligentie ver te boven gaan
 11. Realiseer je dat alles wat je weet je door collectieve bewustzijnslagen hebt doorgrond: niets is van jou, alles wat je weet heb je via anderen ontvangen: Waar je mogelijk trots op bent: opleidingen, vaardigheden, rijkdom, schoonheid, status en ras heb je allemaal via anderen ontvangen. Niets is van jou en je identiteit is een illusie. Wees heel dankbaar!

Omdat alle materie en kennis waar je trots op bent niet van jou is , is Dankbaarheid met een Hoofdletter het medicijn tegen trots!