Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Zelfvertrouwen vergroten met 2 tips

Zelfvertrouwen vergroten met 2 tips

zelfvertrouwen door nieuwe weg te kiezen

Ik coach nu meer dan 10 jaar en het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat innerlijk zelfvertrouwen de sleutel is tot alles. Er zijn allerlei praktische tips, denkwijzen, strategieën en gedragspatronen welke jouw leven verbeteren om je beter te voelen qua eigenwaarde. Evenwel zijn ze allemaal overbodig als de basis van een krachtig innerlijk zelfvertrouwen er niet is. Dat fundament is de echte jij, de jij waarvan je weet dat je die bent. De truc is dat er zelfvertrouwen nodig is om naar buiten te brengen wie je bent. Onderstaand tref je 2 inzichten aan om tot echt innerlijk zelfvertrouwen te komen. 

1. Ben bewust van jouw innerlijke waarden en drijfveren

Persoonlijke waarden zijn een grote passie van mij en ik word vaak meegesleept door mezelf als ik erover praat. Ik verontschuldig me daar echter niet voor – ze zijn een van de belangrijkste dingen die je over jezelf kunt weten en zijn van vitaal belang om echt innerlijk zelfvertrouwen te krijgen. Je waarden liggen tienduizend voet diep in je, precies in de kern. En maken deel uit van jouw hoekstenen, fundamenten en bouwstenen.  Een waarde is iets in jezelf, in anderen of in de wereld dat het belangrijkst voor je is, en kan zaken omvatten als overtuigingen, vooruitgang, familie, plezier, natuur, prestatie of vrijheid.

zelfvertrouwen door moeilijke weg vergroten
zelfvertrouwen door moeilijke weg vergroten

Hoe komt het dat je door sommige mensen en situaties boos, gefrustreerd, gedemotiveerd of leeggelopen voelt? Het is omdat je waarden ontkent of onderdrukt. We ervaren dat als een negatieve ervaring, omdat het een fundamenteel stuk van wie je bent ontkend. Herinner je die momenten waarop je je echt levend, geweldig of bruisend voelde? Jouw waarden worden dan geëerd, en je kunt er meer van krijgen door ernaar te leven. Je zelfvertrouwen groeit dan.

Jouw waarden kunnen overerft zijn vanuit de familielijnen. Niemand kan ze ooit van jouw afnemen als ze een drijfveer zijn. Je kunt er vertrouwen in hebben, omdat ze er staan ​​te wachten tot je ze opmerkt en gebruikt. Wanneer je jouw waarden (h) erkent kan je keuzes maken om jouw leven daarop af te stemmen. Het is zo eenvoudig en het voelt geweldig, want het enige dat echt betekent, is dat je toestaat wie je bent in de echte wereld te leven.

2. Oefen als een spier jouw zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een spier, en net als elke spier moet je het trainen zodat het niet krimpt en wegslijt. Het probleem is dat in tegenstelling tot je biceps of bilspieren, die de neiging hebben om op dezelfde plaats te blijven, je zelfvertrouwensspier moeilijker te vinden kan zijn. Hoe ontwikkel je jouw biceps of verstevig je jouw bilspieren? Door oefeningen te doen die zijn ontworpen om die spier gedurende een bepaalde periode te trainen, totdat je de resultaten ziet waarnaar je op zoek was.

Met vertrouwen is het net hetzelfde. Laten we zeggen dat je het soort persoon bent dat niet veel risico’s neemt. Een soort onzeker persoon welke binnen de lijntjes opereert. Je zou jezelf kunnen praten om iets niet te doen omdat het te eng is of omdat je bij jezelf denkt ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘dat is niet wie ik ben’ of ‘ik wil het toch niet echt’. Leven van binnenuit wat je weet en wat veilig en comfortabel voor je is. Hoe minder risico’s je neemt, hoe minder zelfvertrouwen je nodig hebt en hoe minder zelfverzekerd je bent. Ook het gemis aan innerlijke leiding vanuit jouw zielsbewustzijn kan je trainen.

Om aan je zelfvertrouwen te werken, moet je bereid zijn risico’s te nemen – klein of groot. Je moet bereid zijn jezelf in het diepe te gooien vol overgave. Nieuwe dingen proberen of iets op een iets andere manier te doen. Je moet jezelf openstellen voor de opties om je heen en jezelf pushen om nieuwe kennis en ervaring op te doen. Hoe meer je openstaat voor risico’s, mogelijkheden en kansen, hoe zelfverzekerder je moet zijn, en hoe meer vertrouwen je zult ontwikkelen. Dat is je zelfvertrouwen-spier – de vraag is, wat ga je doen om het te oefenen?”