Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen

omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen vraagt om veerkracht. Het leven gaat met ups en downs en heeft soms ook een zijwaartse inslag. Als dingen fout gaan of niet gaan zoals gepland, of als er iets gebeurt waardoor we uit balans raken en aan onszelf gaan twijfelen, kan het moeilijk zijn om ermee om te gaan. We willen immers allemaal dat het goed gaat en dat we als ‘winnaars’ eindigen. Het leven zal ons altijd voor uitdagingen stellen. En we hebben niet alles onder controle. We moeten het ook niet proberen.

Het is niet wat je overkomt, maar wat je doet met wat je overkomt dat het verschil maakt. Het gaat du om de perceptie van het omgaan met tegenslagen en veel minder om het feit van de tegenslag zelf. Hier zijn drie eenvoudige manieren om er goed mee om te gaan. 

Focus op je sterke punten

We zijn een stel tegenstrijdigheden – sorry dat ik het je moet vertellen. Soms blij, soms verdrietig; soms hoopvol, soms pessimistisch; soms boos, soms kinderachtig en soms volwassen. We hebben ook een hele reeks sterke en zwakke punten die van invloed zijn op wat we doen en hoe we het doen, maar we hebben de neiging om meer nadruk te leggen op onze zwakke punten en niet op onze sterke punten. Bij omgaan met tegenslagen helpt jouw veerkracht.

omgaan met tegenslagen
omgaan met tegenslagen

Een kracht is iets dat je altijd goed doet – het is iets dat je gewoon kunt doen, je bent vastbesloten om het goed te doen en je krijgt een inherente voldoening om het te doen. Het kan gaan om het aanpakken en oplossen van complexe problemen, inleven in mensen, een levendige fantasie hebben of de perfecte omelet kunnen bakken.

Omgaan met tegenslagen betekent hierop anticiperen. Je concentreren op wat je goed doet in plaats van waar je niet zo goed in bent, is heel logisch. Als je kijkt naar waar je niet goed in bent. Voel je slecht over jezelf. Jouw vaardigheden, maar als je je concentreert op en speelt met je sterke punten, krijg je gegarandeerd resultaten en kun je zelfs elk negatief effect van je zwakke punten elimineren.

Omgaan met tegenslagen door karma

Natuurlijk, er zullen momenten zijn waarop je gewoon ergens tegenaan kunt lopen. Het briljant kunt doen en het resultaat kunt krijgen waar je op hoopte. Mits je op jouw sterke punten let. Andere keren kan je blunderen en weer een andere keer kan je boven jezelf uitstijgen. Met welke uitdagingen of kansen je ook te maken krijgt, je hebt een veel grotere kans op een geweldig resultaat als je de zaken van tevoren als geslaagd al voor je ziet en voelt. Ook kan je naar jouw hartzeer kijken door deze te omarmen.

Dus wat wil je precies dat er gebeurt om het omgaan met tegenslagen uit te bannen? Welke oplossing, uitkomst of resultaat zou geweldig zijn? Krijg echt duidelijk over het resultaat dat je wilt van wat je te wachten staat en hoe het zou voelen om het resultaat te krijgen waarnaar je op zoek bent. Begin het dan op te splitsen – wat kan je doen om dingen zo op te zetten dat het gewenste resultaat wordt bereikt? Wat zal helpen om te laten gebeuren wat je wilt laten gebeuren? En wat ben je bereid te doen om het beste resultaat te garanderen? Zo kan je omgaan met tegenslagen.